Hieronder de boekentips, ze verschijnen een keer per maand in de Oppepper. Je kunt een reactie geven.
Alles gaat op vroeger terug, biografie Ischa Meijer. Annet Mooij
Tip van eind februari ’25

De afgelopen weken las ik voor m’n leesclub geschiedenis het boek Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In dit boek beschrijft Annet Mooij op basis van een groot aantal bronnen Ischa Meijers even creatieve als destructieve leven, dat werd getekend door zijn dramatische gezinsgeschiedenis.
Als baby overleefde hij samen met zijn ouders de verschrikkingen van Bergen-Belsen, waarna hij opgroeide in een getraumatiseerd Joods gezin. De onvermijdelijke breuk met zijn ouders bleef in hem schrijnen als een open wond en werd de bron van zijn enorme scheppingsdrang.
Je hoeft geen fan te zijn van Ischa Meijer om gegrepen te worden door deze meeslepende levensgeschiedenis, die heel makkelijk leest.
Het boek geeft ook een mooi tijdsbeeld van de jaren ’70 en ’80, en kranten, radio en tv in die periode. Ik heb van het boek genoten. Te leen bij de bibliotheek en de onlinebibliotheek.
Ineke van de Rotte
Het huis aan het meer, Thomas Harding
Tip van eind januari ’25

Ik las de afgelopen weken het boek Het Huis aan het meer, met als ondertitel: ‘Eén huis. Vijf families. Honderd jaar Duitse geschiedenis’. De auteur, Thomas Harding, beschrijft de lotgevallen van de families die dit (zomer)huis bewoonden vanaf de jaren ’30.
Zijn verhaal weerspiegelt de ‘grote’ Duitse geschiedenis van de 20e eeuw: de ‘goede oude tijd’, de opkomst van de nazi’s, de jodenvervolging, de oorlog, de DDR periode en de Duitse eenheid. We maken het mee door de ogen van gewone mensen die meegesleept werden door gebeurtenissen waar de meesten weinig greep op hadden.
Thomas Harding is de kleinzoon van de eerste bewoners die voor de nazi’s vluchtten naar Engeland. Dat maakt zijn verhaal en zoektocht ook heel persoonlijk.
Het ‘Alexander Haus’ is nu een plek om te gedenken en te verzoenen. Het huis heeft zelfs een eigen website. Ik vond het boek prettig lezen, je moet wel van geschiedenis houden. Het boek is te leen in de bibliotheek (niet allemaal tegelijk…).
Ineke vd Rotte
Paddenstoelengeluk, door Rob Crispijn

Een paar weken geleden maakten we een boswandeling en verbaasden ons over de vele, én vele verschillende! paddenstoelen. En vertelden we elkaar allerlei halve en hele waarheden over elfenbankjes, berkendoders, dodelijke knolamanieten en heksenkringen ….
Thuisgekomen bedacht ik dat in mijn boekenkast een boek stond – Paddenstoelengeluk, van Rob Chrispijn. Zoals mij wel vaker gebeurt, had ik dat ooit aangeschaft naar aanleiding van een enthousiaste boekentip in het programma Vroege Vogels op de zondagochtend. Maar hoe aantrekkelijk het er ook uitzag, ik had het nog nooit heel goed bekeken, laat staan gelezen! Daar is nu wel verandering in gekomen: en: wat een fijn boek is dit!
Rob Chrispijn deelt met de lezer al zijn kennis – gaat noodzakelijk jargon niet uit de weg, legt uit wat nodig is, en spreekt je aan als een goede vriend waar hij mee op stap is.
Hij gaat in op alle aspecten van het ‘rijk der schimmels’ – want ja, ook de mooiste paddenstoelen behoren tot dat zeer uitgebreide rijk, dat voor het grootste deel onzichtbaar is voor het mensenoog.
Het lukt Rob Chrispijn door zijn fijne manier van schrijven om je niet alleen als terloops in zijn kennis te laten delen, maar ook om je mee te slepen in zijn enthousiasme en ontroering over de schoonheid van paddenstoelen.
Zo kun je in dit boek alles vinden over het verschil tussen symbionten en parasieten, over de plus- en de min-zwamvlok en over de giftigheid maar ook de geneeskracht van paddenstoelen – om maar een paar onderwerpen te noemen – maar ook is er een hoofdstuk dat begint met de zin: Ik ben in het Paradijs geweest!, waarin Chrispijn vertelt hoe hij ooit aan de rand van een prachtig vennetje terechtkwam, en dan het hele kleurenpalet van het tafereel omschrijft, onder andere natuurlijk de talrijke Gele berkenrussula’s. Je ziet het schilderijtje voor je.
Last but not least staan er in het boek ook nog zo’n 40 mooie foto’s.
Een aanrader! Ook als e-reader te krijgen.
Elze Mulder
Tip november: Schemerleven van Jaap Robben

Schemerleven heet het boek, geschreven door de Nederlandse schrijver Jaap Robben. Dezelfde schrijver als van Zomervacht, de boek waarvan een film gemaakt is die nu in de bioscopen draait.
Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Tussen de ijsschotsen op de witte rivier ontmoet ze de getrouwde Otto. Ze beleven een liefde die onstuimig begint, maar noodlottig eindigt. Een universeel en menselijk verhaal over onmacht, de autoritaire tijd van begin jaren 60 en de oneindige liefde voor je kind.