Poëziemiddagen

Over het bewogen leven van Jan Elburg

Michèle Elburg en Wim van Til van het Poëziecentrum Nederland blikken in de poëziemiddag van maandag 17 februari terug op het bewogen leven en het werk van Jan Elburg.

Jan G. Elburg (1919-1992) was een van de toonaangevende leden van de Vijftigers. Hij was dichter, beeldend kunstenaar en docent grafische technieken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Elburg actief in het verzet, ontmoette na de bevrijding dichters als Gerrit Kouwenaar, Bert Schierbeek en Lucebert en hij sloot zich aan bij de COBRA-groep.

Aanvankelijk schrijft hij min of meer traditionele poëzie geïnspireerd door het surrealisme en door troubadourspoëzie. Zijn engagement drijft hem naar partijen met socialistische en communistische idealen en dat heeft ook zijn uitwerking op zijn poëzie. Die wordt politieker, uitgesprokener. Er is een aantal ‘breuken’ in de poëzielijn bij Elburg te zien. Tot 1952 min of meer traditionele gedichten, daarna krijgen werkelijkheid en engagement vat op zijn poëzie. In 1964 vindt dan weer een verandering plaats: de soberheid neemt toe in woord- en beeldgebruik.

Sociale betrokkenheid een thematische constante in Elburgs werk. In de poëzie van na Drietand is ze minder expliciet, maar dat betekent niet dat de bekommernis om mens en wereld verdwijnt. Humor en ironie vormen een andere constante, vaak in de vorm van zelfspot.

(NB. de Poëziemiddagen zijn gewoonlijk op dinsdag, deze keer op maandag!)

  • Datum: maandag 17 februari 14.30 – 16.30 uur
  • Plaats: Bibliotheek Hilversum, ’s Gravelandseweg 55
  • Kosten: € 6,00
  • Aanmelden en kaartje kopen: kan hier of op vrijdagochtend in het Senver winkeltje in de bibliotheek tussen 10.30-12.00 uur