Zondag 26 februari 16:00 uur Seinhorst
Ook dit jaar vindt op 26 februari op Seinhorst weer de jaarlijkse herdenking plaats van de Hilversumse Februaristaking. Onder de sprekers oud-burgemeester Pieter Broertjes en locoburgemeester Karin Walters. Er zal worden stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne.
Op 25 september brak in Amsterdam de Februaristaking uit, het grootste openlijke protest tegen Jodenvervolging en nazistische bezetting in Europa. Steden als Hilversum, Zaandam en Haarlem volgden direct. In Hilversum liepen op 26 september ruim 10.000 mensen in een lange stoet naar het oude raadhuis, alwaar de demonstranten door Duitse soldaten werden opgewacht. Tot geweld kwam het niet. Wel werd stakingsleider Gerrit Meerbeek opgepakt en naar een Duits strafkamp afgevoerd.
De Hilversummer Meerbeek, die bij Fokker in Amsterdam-Noord werkte, spoedde zich naar zijn woonplaats om zijn kameraden van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF) op te roepen het Amsterdamse voorbeeld te volgen. Hij kreeg bijval van stakingsleiders als Ab Veltman en Anton de Heus. Ze gingen alle bedrijven in Oost af. Tot en met de naaiateliers aan het spoor werd gestaakt. Sinds 2019 wordt deze verzetsdaad op Seinhorst herdacht, de plek waar het begon. Waar nu het NSF-kunstwerk staat aan de Jan van der Heijdenstraat, met de vorig jaar onthulde plaquette, bevond zich in 1941 de NSF-hoofdingang. Daar deed Gerrit Meerbeek zijn stakingsoproep.
In Amsterdam wordt de Februaristaking jaarlijks op 25 februari herdacht bij De Dokwerker, naast de Portugese synagoge op het J.D. Meijerplein. Een dag later is Hilversum aan de beurt. Om vier uur ’s middags opent comitévoorzitter Jan Schriefer van het FNV de herdenking. Naast erelid van het herdenkingscomité Pieter Broertjes spreken locoburgemeester Karin Walters, comitélid Arjo Klamer, verzetsdochter Inge Kroll (uit Duitsland) en historica Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel (auteur ‘Een stad op drift’).
‘Opdat wij nooit vergeten!’ Daarom staat de herdenking dit jaar stil bij de Russische aanval op Oekraïne, bij de 8 miljoen mensen die het oorlogsgeweld zijn ontvlucht en de Hilversummers die zich opnieuw niet bij onrecht neerleggen maar vluchtelingen te hulp komen. De Oekraïense vluchtelingen Tetiana en haar zus Yaroslava Yachnyk zorgen voor een muzikaal intermezzo. Dichter Iris Drenth, met Oekraïense roots, draagt poëzie voor.
Bij slecht weer wordt mogelijk uitgeweken naar de Morgenster aan de Seinstraat. Kijk ook op www.februaristakinghilversum.nl.