Adressen waar je kleding kunt laten repareren
- Kledingreparatie Walarien en depot stomerij, Zeedijk 40
- Stomerij de Wilde, Jacob van Kampenlaan 119
- De Groene Schaar, Gijsbrecht van Amstelstraat 214
- Hilversums Naaiatelier, Bussumerstraat 61
- Drift Kledingreparatie, Kleine Drift 46
- Tjallo, Langestraat 105
- Kledingreparatie D.O. Aleyna, Hilvertsweg 105
Een overzicht van alle adressen vind je op: www.hilversumrepareert.nl
Hoe duurzaam is koolzaadolie?
Vroeg in het voorjaar kun je genieten van het vrolijke geel van het koolzaad op de akkers en van de raapzaad, een inheemse wilde plant, in de bermen. Beide gewassen trekken bijen aan, van beide gewassen wordt olie gewonnen.
Wereldwijd wordt ongeveer dertig procent van alle beschikbare landbouwgrond gebruikt voor het verbouwen van gewassen voor het winnen van olie, zoals palmolie, olijfolie, zonnebloemolie, arachideolie, kokosolie, rijstolie en natuurlijk koolzaadolie. Dat is meer dan wat alle fruit en groente tezamen aan landbouwgrond nodig hebben.
Voor kookolie, d.w.z. olie gebruikt voor koken en bakken, hebben we dus een ruime keuze uit vele soorten oliën. Palmolie wordt niet gebruikt als kookolie.
Alle oliën zijn rijk aan onverzadigde vetzuren en hoewel er wel verschillen zijn tussen de diverse oliesoorten, is elke soort olie te verkiezen boven bakken in een hard product, zoals roomboter.
Maar wat maakt een olie tot duurzame olie?
Het verschil zit hem vooral in het verbouwen van de vruchten, waaruit de olie wordt gewonnen. D.w.z. het hele proces van zaaien tot en met oogsten, het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen en de hoeveelheid water. Daarnaast zijn het verwerken, verpakken en transport van invloed.
Hoewel we per dag maar weinig kookolie verbruiken, is het toch zinnig om na te denken over de keuze die we maken, los van het feit dat over smaak niet te twisten valt en dat “verandering van spijs doet eten”.
Het meest duurzame zijn koolzaad en raapzaadolie, met name doordat deze gewassen geen hoge eisen aan de grond stellen, een hoge opbrengst per hectare grond hebben en de in Nederland verkochte olie vrnl. uit Europa en Nederland komt, dus weinig CO2 uitstoot voor transport. Koolzaad is tevens een goede bodemverbeteraar. En wat na het persen tot olie overblijft, de eiwitrijke koolzaadkoek, wordt gebruikt als veevoer. Aan de Universiteit van Kopenhagen hebben onderzoekers methoden ontwikkeld, waardoor het ook verwerkt kan worden als een eiwitrijk product in voedingsmiddelen.
Maar… let op!
Uit de zaden kun je de olie persen of extraheren
Een koude eerste persing, geeft een koolzaadolie met een wat nootachtige smaak, die geschikt is voor het gebruik in salades. Bij verhitten gaat deze smaak verloren. Koolzaad bevat een hoog percentage alfalinoleenzuur, een omega-3 vet, dat weliswaar beschermt tegen hart- en vaatziekten, maar wat de olie, als de fles een keer geopend is, ook snel ranzig van smaak maakt. Bewaar deze olie dus goed afgesloten in een donkere fles, of in een kast.
Bij de tweede persing ontstaat een olie met een neutrale smaak. Voor een hoger rendement wordt de olie door de industrie echter niet geperst, maar geëxtraheerd, waarbij hexaan wordt gebruikt, dat op de lange termijn schadelijk is voor de gezondheid.
Conclusie
Biologisch geteelde, koudgeperste koolzaadolie is de meest duurzame olie, die wij op dit moment in de keuken kunnen gebruiken. Vanuit gezondheidsoverwegingen is het belangrijk om je niet tot één soort olie te beperken, maar vooral te zorgen voor variatie.
Bron: Pixabay.com
Duurzame kleding scoren. Zo doe je dat en nog gratis ook!
De mode- en kledingbranche is bijna de vervuilendste industrie ter wereld. Wil je helpen daar paal en perk aan te stellen, dan kun je deelnemen aan een Ketting Kleding Ruil, die tijdens de coronaperiode is gestart en zich ook in Hilversum en omliggende gemeenten afspeelt.
Wat houdt het in?
Je ontvangt ongeveer eenmaal per maand een grote tas die gevuld is met goede kleding. Je mag alles eruit halen wat je leuk vind. Voor jezelf, maar ook voor je dochter of vriendin. Je hebt die tas gekregen van iemand die vóór je zat in de kleding-ruil-ketting. Als je uit de tas gehaald hebt wat je wilt hebben, stop je jouw goede oude kleding erin en brengt de tas naar de volgende op de routelijst. Deze volgende woont altijd bij jou in de buurt, want inmiddels zijn er in Hilversum 200 deelneemsters aan deze vrouwenkring voor XS-S-M-L-XL maten.
Maten en mannen
Je geeft je dus op voor één maat.In Hilversum is trouwens ook een extra grote maten tas vanaf maat 46 of XXL of groter. En er gaan ook tassen voor mannen rond. Niet in Hilversum zelf maar wel in Naarden/Bussum/Hilversumse Meent.
De organisatie is tegenwoordig in handen van www.clothingloop.org. Een website waar je je kunt opgeven voor een ruilgroep bij jou in de buurt.
Ruim lekker op
Kortom, ruim je kledingkast lekker leeg, nu we de winter voor de lente gaan verwisselen en bekijk alles nog eens goed. Een jaar niet aan gehad of word je niet echt blij van een kledingstuk. Leg het op een stapel voor de Ketting Kleding Ruil. De groep in Hilversum heeft ook een besloten Facebookgroep, waarop je mooie vondsten kunt showen of vragen kunt stellen.
Elke groep heeft een beheerder, deze kun je altijd benaderen.
Veel ruilplezier van Elly van Egmond
Presentatie van Erik de Lange over energiebesparing
Hier vind je de presentatie van Erik de Lange, gehouden op de ALV van 18 november ’22.
Adressen waar je oude kleding kwijt kunt
We noemen de adressen, waar je kleding kwijt kunt, zie ook het maandblad van juni van dit jaar:
Kledingbank De Meenthof in Kortenhoef, open op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur. Adres: de Dobber aan de Meenthof 46, Kortenhoef, naast het winkelcentrum.
Wie een pasje heeft van de Voedselbank kan daar iedere maand vier kledingstukken afhalen. Je kleding komt dus goed terecht.
Terres des Hommes, Neuweg 211 in Hilversum heeft graag tweedehands spulletjes, waaronder kleding, om te verkopen voor kinderprojecten in Azië en Afrika. Dagelijks geopend, niet op zondag en maandagmorgen.
Het Leger des Heils Nieuwe Doelenstraat 30-32 is dagelijks, behalve zondag, open van 10.00 tot 15.00 uur en op donderdag van 19.00 tot 20.00 uur. De container achter de winkel is altijd open.
Het makkelijkste dat je zelf kunt doen als het om duurzame energie gaat:
Kiezen voor groene stroom
Senver heeft een werkgroep die de leden wil adviseren bij de wens om duurzaam te wonen en te leven. Dit artikel gaat over de vraag wat je zelf kunt doen als je wilt kiezen voor duurzame energie. Wat dat precies is? Duurzame energie, ook wel groene energie genoemd, is energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld. Vormen van duurzame energie zijn bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie en aardwarmte.
De makkelijkste manier om bij te dragen aan het gebruik van duurzame energie is door je energie te betrekken van een energiebedrijf dat gegarandeerd duurzaam is. Bijvoorbeeld Pure Energie, Qurrent en OM, en ook Vandebron doet het goed. Op de website van Senia hebben we een mooi vergelijkings-staatje opgenomen. Wilt u zelf vergelijken hoe groen de leveranciers zijn en ook nog weten hoe duur ze zijn? Vul dan op de website van de Consumentenbond de Energievergelijker in (vul ‘energievergelijker’ in het zoekvak in).
Zijn er aanpassingen in huis nodig voor groene energie? Nee, groene energie gaat door dezelfde leidingen als grijze. Stelt u zich de voorraad gas, resp. elektriciteit, waaruit wij iets ontvangen, voor als een heel groot vat. Aan de ene zijde komt er gas of elektriciteit in, grijs uit gas- of kolencentrales, groen uit zonnepanelen, wind en biomassa. In het vat wordt dit met elkaar vermengd, en aan de andere kant gaat het nu vermengde gas of elektrische stroom naar de consument.