De Kern van …. over Eindeloos Bewustzijn
Een nieuw concept over de continuïteit van ons bewustzijn, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek naar bijna-doodervaringen (BDE) na een hartstilstand. Een bijna-doodervaring (BDE) is de gemelde herinnering van alle indrukken tijdens een bijzondere bewustzijnstoestand, met enkele specifieke elementen, zoals het ervaren van een tunnel, het licht, een levensterugblik, het ontmoeten van overleden familieleden, of het waarnemen van je eigen reanimatie.
Deze ervaring leidt altijd tot een transformatie, de angst voor de dood verdwijnt, en ook het levensinzicht verandert, voor liefde en compassie naar jezelf, naar anderen en de natuur wordt belangrijk. Het is een ervaring van eenheid: alles en iedereen is altijd verbonden. In 2007 verscheen van de hand van Pim van Lommel het boek: ‘Eindeloos bewustzijn’. Een wetenschappelijke visie op de bijna-doodervaring.
De Nederlandse uitgave beleefde al zijn 30ste druk en deze baanbrekende publicatie is al in 11 talen vertaald. Zijn onderzoek leidde ook tot talrijke artikelen, bijvoorbeeld in het gerenommeerde tijdschrift: The Lancet.
Pim van Lommel is in 1943 geboren in Laren (NH), volgde zijn middelbare school in Hilversum en studeerde Geneeskunde in Utrecht, waar hij in 1971 afstudeerde. Zijn specialisatie in cardiologie rondde hij in 1976 af in St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht.
Praktische gegevens
- Aanmelden en kaartjes kopen online via www.senver.nl of in het Senver-winkeltje in de bibliotheek op vrijdag tussen 10.30 en 12.00 uur.
- Datum maandagmiddag 3 februari 2025, 14.30 – 16.30 uur
- PlaatsBethlehemkerk, Loosdrechtseweg 263, 1215 JV Hilversum
- Kosten: €10,–
Over de Franse filosoof Michel Foucault
In de lezing op 4 november gaat kunsthistorica Henny Molenaar aan de hand van Foucaults analyse van twee schilderijen, Las Meninas (1656) en Manets A bar at the Follies Bergere (1881) in op de kern van zijn filosofie, waarin het samenspel tussen kennis en macht centraal staat. “De schilder heeft enig afstand genomen van het doek. Hij werpt een blik op zijn model; misschien wil hij nog een laatste toets aanbrengen, maar het is ook mogelijk dat de eerste streek nog moet worden gezet”.
Met deze ogenschijnlijk simpele woorden opende de Franse filosoof Michel Foucault (1926-1984) zijn analyse van Velasquezs beroemde schilderij Las Meninas in de inleiding op zijn baanbrekende werk De woorden en de dingen (1966). Met dat werk werd hij een van de meest invloedrijke filosofen van de 20e eeuw. Foucault legt daarin als een archeoloog de diepere structuren van het weten bloot om aan te komen bij de tijd waarin de mens als kennisobject verschijnt. Met eenzelfde archeologische precisie legt hij laag voor laag de dieptestructuur van het schilderij Las Meninas bloot.
Henny Molenaar verklaart de filosofie van Foucault voor ons. Het denken van Foucault over waar en onwaar juist voor onze tijd zo betekenisvol. Laat je verrassen door het gedachtengoed van deze in Frankrijk zeer populaire filosoof.
- Datum: maandagmiddag 4 november, 14.30-16.30 uur
- Plaats: bibliotheek Hilversum
- Kosten: € 6,00 ·
- Aanmelden en kaartje kopen: kan hier of in het Senver-winkeltje in de bibliotheek op vrijdag tussen 10.30 en 12.00 uur.
Overzicht van lezingen van de Kern van…
seizoen 2024-2025
- 2 december: Alexander de Grote, door Faustina Doufikar-Aerts
- 6 januari: Gandhi door Jurjen Zeilstra
- 3 februari: Pim van Lommel over zijn boek: Eindeloos bewustzijn, over Bijna Dood Ervaringen.
- 3 maart: Henri Bergson door Hein van Dongen
- 7 april: Sartre en het Existentialisme door Ger Groot