De Kern Van…

Over het existentialisme van Jean Paul Sartre

‘De Kern van’ gaat in april over leven, werk en betekenis Jean Paul Sartre (1905-1980). Wanneer Jean-Paul Sartre in oktober 1945 aankondigt te zullen uitleggen wat existentialisme is, loopt het storm bij de zaal waar hij zijn lezing houdt. Maar wat behelst het woord ‘existentialisme’ en waarom kan het ook nu nog inspirerend zijn? Over die vragen gaat de voordracht van Ger Groot op 7 april. Niet alleen de filosofische theorie en praktische moraal van het existentialisme komen daarbij aan de orde, maar ook de politieke en sociale omstandigheden waaronder dat zo succesvol kon zijn.

En niet te vergeten: het ‘media-offensief’ waarin de ideeën ervan zich langs vele kanalen konden verspreiden. Ook daardoor kreeg het existentialisme niet alleen een grote filosofische maar ook een lang doorwerkende culturele invloed. Want Sartre was niet alleen filosoof. Hij was ook romancier, scenarioschrijver, theaterman, pamflettist en zelfs liedjesschrijver. Zijn existentialisme reageerde op een wereld die tot in haar grondvesten was geschokt en waarvan de toekomst onzeker was. In zo’n zelfde situatie bevinden we ons nu. Heeft het existentialisme ook ons daarom nog iets te zeggen?
Ger Groot was o.a. hoogleraar Filosofie en Literatuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij was medewerker van NRC-Handelsblad en columnist bij Filosofie Magazine, De Groene Amsterdammer en Trouw.

  • Datum maandag 7 april, van 14.30 tot 16.30 uur
  • Plaats Bibliotheek Hilversum, ‘s-Gravelandseweg 55
  • Kosten €6,00
  • Aanmelden en kaartje kopen online via www.senver.nl of in het Senverwinkeltje in de bibliotheek op vrijdag tussen 10.30 en 12.00 uur.