- Recepten pag. 1
- Recepten pag. 2
- Recepten pag 3
- Recepten pag. 4
- Recepten pag. 5
- Recepten pag. 6
- Recepten pag. 7
- Henja’s Feestmenu
Recept zonder naam, 13 maart 2022
Raar een recept zonder naam. Maar ja wat is het eigenlijk? Geen broodpudding, dat weet ik zeker want daar heb ik nog een jeugdtrauma aan overgehouden, geen soep denk ik, of je moet soep met mes en vork willen eten. In de krant waar ik het recept vond noemden ze het French Onion Panade oftewel Frans-Amerikaanse-uiensoep-zonder-soep. In ieder geval is het erg lekker en eenvoudig te bereiden.
Voor 2 personen. Ben je alleen dan maak je twee kleine schaaltjes en vriest er een in voor de volgende keer.
- 4 sneden stevig bruin brood. Desembrood is ook erg lekker
- ½ el olijfolie
- 30 gr boter
- 500 gram uien in ringen
- 25 ml droge witte wijn
- ½ el witte wijnazijn
- 400 ml. kippen of groenten bouillon.
- 125 gram geraspte kaas. Kan een mix zijn van b.v. Gruyère en Parmezaanse kaas, of gewoon Hollandse kaas. Rasp restjes kaas stukjes en vries in, dan heb je altijd geraspte kaas in huis en gooi je niks weeg.
- Verwarm de oven op 180 gr. en spreidt de sneetjes boord op het rooster en bak een half uur, keer na een kwartiertje om zodat de broodjes super krokant zijn. 2x roosteren in het broodrooster kan ook, maar dan zijn ze iets minder krokant.
- Verhit de olijfolie en de helft van de boter in een jus pan en voeg de uien toe, strooi er zout over, schep even om en leg de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat zachtjes 15 minuten smoren.
- Verwarm de oven door naar 200 gr. Haal de deksel van de pan en draai het vuur hoog, bak de uien terwijl je ze heel regelmatig omschept. Het is de bedoeling dat ze diep reebruin van kleur worden. Voeg de wijn en azijn toe en schep om. Proef en maak op smaak met vers gemalen peper en eventueel nog wat zout. De uien moeten lekker zoet en tegelijkertijd hartig smaken.
- Warm de bouillon op.
- Beleg de bodem van een kleine ovenschaal met brood. Breek hier en daar gerust in stukjes als het niet past.
- Verdeel de helft van de gebakken uien over het brood en strooi een derde van de geraspte kaas erover. Maal er nog wat peper over.
- Herhaal met nog een laag boterhammen en de rest van de uien, daar weer een derde kaas, wat gemalen peper en eindig met de laatste boterham. Of stukjes brood als dat over is. Gewoon een beetje aanrommelen.
- Giet 2/3 van de bouillon over het brood, wacht een paar minuutjes zodat het brood al het vocht kan opnemen. Druk de boel met de hand een beetje aan en schenk de rest van de bouillon erover. De bouillon mag bijna tot de rand van de ovenschaal komen.
- Verdeel de rest van de boter in vlokjes en de geraspte kaas over de laatste boterham en zet op een bakplaat zodat bij eventueel lekken niet je hele oven vies wordt.
Bak de Panade ong. 30 minuten tot de bovenkant lekker krokant en goudbruin is.
Laat hem nog een minuut of 10 staan voor je hem serveert.
Eet smakelijk.